Farnest Engineering Logo



Purified water installatie


Het ontwerpen, inkopen, bouwen, opstarten en valideren van een nieuwe Ultrapuur water aanmaakinstallatie, met compleet distributienet,
infrastructuur en sanitisatie systemen.

Discipline(s)

Farnest Engineering coördineerde disciplines als Process, werktuigbouw, electrical & instrumentatie, automatisering en civiel. Alsmede Project, validatie- en constructie management voor het succesvolle verloop van het project

Omvang project en werking installatie


Van drinkwater (leidingwater) wordt Ultrapuur water (hooggekwalificeerd water) gemaakt dat geschikt is  voor diverse farmaceutische toepassingen. Er zijn daartoe eisen en specificaties opgesteld voor het Ultrapuur water (kwalitatieve eisen) en het Ultrapuur watersysteem (technische eisen). Farnest Engineering heeft deze eisen vertaald naar een Basis Of Design (BOD)-document. Kort samengevat zijn de belangrijkste algemene eisen aan het systeem en het water:


  • Het water moet continu in beweging zijn, de snelheid bedraagt minimaal 1 m/s en maximaal 3 m/s.
  • De druk in het systeem mag niet hoger zijn dan 10 bar.
  • De installatie is uitgevoerd in sanitair rvs (roestvast staal).
  • De geleidbaarheid van het water mag niet hoger dan 1 μS/cm zijn op de tappunten.


De temperatuur van het water mag tijdens normaal bedrijf niet hoger oplopen dan 35 ºC  Microbiële contaminatie mag niet plaatsvinden.

In de aanmaak installatie wordt het leidingwater gezuiverd tot Ultrapuur water kwaliteit. De installatie is daartoe opgebouwd uit de volgende onderdelen: ontharders, breektank, UV-units, Reverse Osmose units (RO), Electro De-ionisatie (EDI) straten en een sanitaire warmtewisselaar.

 

Vanuit de aanmaak installatie wordt het water verpompt  naar een buffertank van ca. 30 m3.

Het TOC- gehalte, de geleidbaarheid, de snelheid van het water door het systeem en de temperatuur worden daartoe nauwkeurig gemeten en bewaakt. De aanmaak installatie wordt gereinigd door middel van flushen met een oplossing van Minncare.


Aan de buffertank is een korte circulatieloop verbonden om het water continu in beweging te houden en te verversen over de buffer. Hierdoor wordt de kans op microbiële contaminatie verkleind, omdat deze korte loop tevens van een UV unit is voorzien, waarlangs het  water wordt gepompt.


Vanuit de buffertank wordt het water via de main line (hoofdleiding) kilometers gedistribueerd over het gehele terrein naar de afnemers. De hoofdleiding vertakt zich vervolgens op een aantal punten, het begin van de diverse sub loops naar afzonderlijke afnemers in de productie-/ laboratoriumgebouwen. Vervolgens wordt het water retour naar de buffertank verpompt. In de retour van de hoofdringleiding bevindt zich een ozonunit. Deze wordt gebruikt om de ringleiding met buffertank (indien benodigd) te sanitiseren.


Door de ozon-dosering worden eventuele microbiële contaminatie en organische componenten in het water geoxideerd tot water en CO2. Een ozoncyclus wordt uitsluitend ingezet indien noodzakelijk (te hoge TOC bijvoorbeeld). De UV units staan dan uit. Na de ozoncyclus op basis van een steady state concentratieprofiel in het systeem te hebben doorlopen worden de UV units weer ingeschakeld, zodat de nog aanwezige ozon in het systeem kan worden geïnactiveerd tot zuurstof en het systeem weer voor afname vrijgegeven kan worden. De afzonderlijke sub loops beschikken over een eigen intermediate buffer om stabilisatie in het afnamepatroon te realiseren en daarnaast de kans op terugslag van microbiële contaminatie (grootste risico immers op de tappunten) naar het hoofdsysteem (met grote inhoud) tegen te gaan.

 

Een sub loop installatie is hoofdzakelijk opgebouwd uit de volgende onderdelen: een breektank, een circulatiepomp, een UV-unit, een boosterpomp, een sanitaire warmtewisselaar en een aantal gebruikers/afnamepunten. Het aantal gebruikerspunten is per sub loop verschillend. De snelheid van het water, de geleidbaarheid en de temperatuur worden ook hier nauwkeurig gemeten en bewaakt. Om iedere sub loop op temperatuur te houden tijdens normaal bedrijf of tijdens sanitisatie, is er voor iedere subloop een apart cooling & heating systeem ontworpen. Door middel van de warmtewisselaar in het ultrapuur water sub loopsysteem wordt het water gekoeld (tijdens normaal bedrijf) of verwarmd (tijdens een sanitisatiecyclus).

 

Het cooling systeem bestaat uit: een breektank, een circulatiepomp, een koelmachine en de warmtewisselaar van het Ultrapuur water sub loopsysteem. Het heating systeem is opgebouwd uit: een tegenstroom apparaat (TSA) en de warmtewisselaar van het ultrapuur water sub loopsysteem. De TSA krijgt zijn heat input van een separaat (bestaand) heet waternet. Ons deel van het werk betreft het ontwerpen, inkopen, bouwen, opstarten en valideren van een nieuwe Ultrapuur water aanmaakinstallatie, met compleet distributienet, infrastructuur en sanitisatiesystemen, inclusief het realiseren van een nieuw gebouw, waarin de installatie staat opgesteld.


Projectorganisatie

Opdrachtgever:

Merck Sharp & Dohme (MSD) in Haarlem

Directievoerder:

Farnest Engineering BV

Datum van opdracht:

Voor de BOD per september 1998, voor de lumpsum scope december 1998

Datum van oplevering:

Augustus 2000

Plaats van uitvoering:

Haarlem op project locatie / site klant

Naam en rechtsvorm van de combinanten en onderdeel van het werk dat feitelijk door gegadigde is uitgevoerd:

Totaal uitgevoerd on behalf of the cliënt